Interaksi Dengan Anak Autisme
January 17, 2018
Rawatan awal bantu kanak-kanak autisme jalani hidup lebih baik
January 18, 2018

TIPS MENGATASI MASALAH SOSIAL ANAK AUTISM DISEKOLAH

Tips Mengatasi Masalah Sosial Anak Autism Disekolah

1. Panggil rakan-rakan datang ke rumah untuk membolehkan kanak-kanak rasa ia diterima dan lebih yakin dan mengelak dari menjadi mangsa buli.

2. Tentukan jenis permainan agar kanak-kanak ini tidak perlu menunggu giliran dan lebih banyak bersabar.

3. Memberi penerangan mengenai setiap peraturan permainan atau pun aktiviti-aktiviti tertentu supaya kanak-kanak tersebut dapat memahami dengan jelas. Perlu beri ulangan jika perlu.

4. Galakkan anak anak menjadi peramah dan jangan kritik keterlaluan sekiranya ianya melakukan kesalahan atau kesilapan yang tidak sepatutnya.

5. Jadi “role model” kepada anak anak tersebut yang kita mempunyai sikap positif dan peramah.

6. Belajar perkataan-perkataan yang tidak boleh dicakap dihadapan kanak kanak autisme kerana mereka mudah meniru.

7. Jalinkan hubungan yang erat dengan pihak sekolah untuk mengetahui tahap pembelajaran dan pergaulannya Kerana, kanak-kanak autisme seringkali dibuli.

8. Tayangkan video-video berkaitan perkara-perkara positif agar kanak-kanak ini mudah meniru perkara-perkara positif berbanding negatif.

9. Libatkan kanak-kanak autisme dengan aktiviti sosial seperti drama, melukis dan lain-lain agar perkembangan sosial nya berterusan di luar sekolah.

10. Kanak-kanak autisme cepat lupa dan sukar untuk mengingat. Ibubapa hendaklah menyediakan Buku Komunikasi atau Diari agar kanak-kanak ini menbulis setiap aktiviti dan perkara-perkara penting yang perlu diingat sepanjang masa.

Sumber daripada :  http://ainacloset2u.blogspot.my/2013/11/tips-merawat-kanak-kanak-austime-cara.html?m=1

Mari kita sama-sama mengamalkan minum air mineral Dr. Silica Water untuk membantu kekal sihat, cergas dan menghindari dari penyakit nyanyuk (alzheimer), demensia dan autisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *