ANAK DISAHKAN AUTISME, AYAH INI DEDAH TANDA-TANDA YANG DIA NAMPAK BILA SI KECIL MASUK 2 TAHUN
January 9, 2018
BANTU KANAK-KANAK AUTISME BERJAYA
January 9, 2018

APA ITU AUTISME?

Ibu bapa perlu peka isyarat awal Autisme pada anak-anak

Ramai ibu bapa yang kurang mengetahui apakah sebenarnya “Autisme”. Apakah simptom-simptom bagi anak-anak yang menghidap Autisme? Apakah cara untuk mengubatinya? Bagaimana terjadinya Autisme? Dan pelbagai lagi persoalan yang timbul tentang penyaki. Sebagai ibu bapa, kita seharusnya sentiasa peka dengan perkembangan anak-anak.

Anak Autism suka hantuk kepala ke dinding

Anak Autism suka hantuk kepala ke dinding

Apa itu Autisme?

Autisme adalah sejenis gangguan psikiatri atau gangguan perkembangan yang mengakibatkan masalah dalam komunikasi dan kemahiran sosial, sama ada perkembangan bahasa yang lambat atau tidak berkembang. Keadaan ini berkisar mengenai masalah mengaitkan perkataan dengan penuh makna, interaksi sosial dan kesukaran untuk memahami persekitaran. Pengesanan awal mampu menyelamatkan keadaan dan kanak-kanak ini boleh dilatih sekurang-kurangnya untuk menguruskan diri sendiri. Pada kebiasaannya, petanda kesihatan anak yang mununjukkan simptom gangguan sama  ada secara mental dan fizikal tidak disedari.

Misalnya masalah Autisme yang boleh dikesan pada peringkat umur 12 bulan hingga tiga tahun. Namun, disebabkan kurang peka, masalah ini gagal dikesan pada peringkat awal dan menyebabkan anak terus terperangkap dengan dunianya dan sukar untuk menjalani kehidupan apabila membesar kelak. Masalah Autisme yang dihadapi oleh seorang kanak-kanak adalah berbeza. Ada kanak-kanak yang kelihatan seperti kanak-kanak normal, tahap sederhana dan tahap serius.

Ada cerita pengalaman & perkongsian anak Autism?

Berikut ialah satu kisah membesarkan anak Autisim yang dikongsikan di sini:

Seorang anak saya begitula keadaannya.Mengucapkan perkataan emak hanya ketika 4 tahun. Selalu dia mengajuk apa yang kita cakap macam burung kakaktua.Apa yang dilakukan menyebabkan saya seperti tergugur jantung nak menjaganya.

Ketika saya bawa adiknya baru dilahirkan dari hospital,dia lempang muka baby tu,lepas tu dia ketawa.
Dia tak tahu bahaya. Dia boleh berendam dalam kolah bilik air pukul 2 pagi.Selalu hilang secara tiba tiba,tau tau dah pegi stesen minyak ambil air kotak dlm petisejuk.Saya dimarahi orang kerana katanya tak jaga anak baik baik.

Pada yang tak menghadapi,memang tak tahu,betapa letihnya menjaga anak ini.Alhamdulillah..masa yang mencabar itu dah berlalu,anak tu dah jadi remaja,bagus juga dalam pelajaran.

Seorang kawan,sampai sanggup berhenti kerja sebagai pensyarah kerana menjaga anak sebegini.Mereka memang anak yang istemewa kerana memberi ibundanya banyak pahala.

Sumber daripada : https://siraplimau.com/8-tanda-ciri-anak-autism-ketahui-simptom-dan-beri-rawatan-serta-penjagaan-rapi/

Leave a Reply

Your email address will not be published.