ALZHEIMER CABARAN BESAR DUNIA PERUBATAN.
January 2, 2018
TANDA AWAL PENYAKIT ALZHEIMER
January 3, 2018

FAKTA TENTANG KESIHATAN MANUSIA DAN KANDUNGAN ALUMINUM DALAM AIR MINUM

Aluminium ialah elemen ketiga yang biasa terdapat di dalam kerak bumi. Ia boleh didapati di dalam tanah, air dan udara. Ciri fizikal dan sifat kimia yang terdapat dalam aluminium menjadikan ia sesuai untuk pelbagai kegunaan dalam makanan, ubat-ubatan, barangan pengguna dan proses rawatan air.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, perhatian lebih ditumpukan kepada kesan-kesan buruk aluminium dalam air minuman kepada kesihatan manusia. Beberapa kajian epidemiologi telah melaporkan bahawa terdapat sedikit peningkatan dalam kes penyakit demensia dalam kalangan komuniti yang mengambil air minuman mengandungi aluminium. Kajian ini telah mendapat perhatian daripada pihak media dan orang awam.

Apakah Tahap Keselamatan Aluminium Dalam Air Minuman?

Buat masa sekarang, tiada lagi garis panduan bagi tahap keselamatan aluminium dalam air minuman di Kanada. Jabatan Kesihatan Kanada sedang menilai kesan-kesan buruk aluminium terhadap manusia dan haiwan. Jabatan ini telah membentangkan penilaian risiko berasaskan kesihatan  kepada Federal-Provincial Subcommittee on Drinking Water pada musim bunga 1996, Jawatankuasa Kecil akan mempertimbangkan garis panduan air minuman untuk aluminium, yang akan diterbitkan dalam Garis Panduan Jabatan Kesihatan Kanada untuk Kualiti Air Minuman di Kanada.

Apakah Risiko Kesihatan yang Dikaitkan dengan Aluminium?

Aluminium dianggap sebagai bahan bukan toksik kepada individu yang sihat, iaitu badan boleh bertolak ansur dengan dos harian sebanyak 7.2 gram aluminium tanpa mengalami kesan buruk yang jelas. Walau bagaimanapun, kini terdapat banyak bukti yang menunjukkan aluminium boleh menyebabkan kesan buruk kepada sistem saraf manusia.

Pesakit yang mempunyai masalah buah pinggang yang terdedah kepada tahap aluminium yang tinggi dalam cecair semasa proses dialisis dan ubat-ubatan dan, menjalani dialisis encephalopati, yang menjadi penyebab kepada penyakit dimensia yang boleh dilihat dari segi cara pertuturan dan perubahan tingkah laku, gegaran, sawan dan psikosis. Kebanyakan pakar setuju bahawa tahap aluminium yang tinggi dalam cecair dialisis dan ubat-ubatan adalah penyebab kepada penyakit dimensia. Oleh itu, pengawalan terhadap tahap aluminium boleh mengurangkan risiko kepada penyakit ini.

Aluminium turut dikaitkan dengan penyakit sistem saraf seperti penyakit Parkinson, amyotrophic lateral sclerosis (Lou Gehrig’s Disease) dan penyakit Alzheimer, tetapi kaitan tersebut kurang difahami sepenuhnya. Kes penyakit amyotrophic lateral sclerosis dan dimensia Parkinson yang tinggi dalam kalangan penduduk orang asli di Guam dan New Guinea menunjukkan kemungkinan terdapat perkaitan antara keadaan persekitaran tempatan, termasuk tahap aluminium serta kekurangan kalsium dan magnesium dalam tanah dan makanan.

Hal ini menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai penyakit seperti itu dipercayai mempunyai tahap aluminium yang tinggi di beberapa bahagian otak mereka, walaupun ia tidak menunjukkan aluminium ini sebagai punca penyakit tersebut.

Pengambilan aluminium yang banyak juga boleh mengakibatkan anemia, osteomalacia (tulang rapuh atau lembut), intoleransi glukosa dan serangan jantung pada manusia. Kita tidak tahu kesan kepada manusia jika terdedah dengan aluminium pada tahap yang rendah dalam tempoh masa yang panjang, tetapi permulaan awal atau perkembangan penyakit sistem saraf berkemungkinan berbeza.

Apakah Penyakit Alzheimer dan adakah ia disebabkan aluminium?

Simptom-simptom utama Alzheimer adalah daya ingatan, kekeliruan dan kemurungan. Simptom-simptom ini menandakan bermulanya kemerosotan mental. Penyakit Alzheimer dikategorikan sebagai perubahan patologi dan dalam kebanyakan kes, pengumpulan aluminium dalam tisu otak. Terdapat pelbagai jenis penyakit Alzheimer.

Beberapa teori mengenai punca-punca penyakit Alzheimer telah dicadangkan, dan kini sedang dikaji, termasuk faktor genetik, protein yang tidak normal, egen penyakit berjangkit, egen persekitaran seperti aluminium, bahan logam lain atau pelarut dan perubahan metabolik. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa wujud interaksi antara faktor, seperti penuaan dan perubahan genetik dengan serangan penyakit Alzheimer.

Dari apa yang kita tahu buat masa ini, bukti perkaitan aluminium dengan penyakit Alzheimer masih jauh lagi untuk mencapai kata putus sama ada ia adalah puncanya atau tidak. Banyak kajian epidemiologi menunjukkan hubungan yang positif antara pendedahan kepada aluminium dalam air minuman dengan penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, tiada sebarang bukti yang jelas menyatakan aluminium sebagai punca.

Terdapat bukti bahawa aluminium tidak boleh menyebabkan penyakit Alzheimer termasuk ketidakupayaan untuk mendorong perubahan jenis penyakit Alzheimer dalam otak di makmal haiwan yang terdedah kepada aluminium, ketiadaan perubahan jenis penyakit Alzheimer dalam otak pesakit yang menjalani rawatan dialisis encephalopati dan kekurangan pergumpulan aluminium dalam tisu otak yang dijangkiti penyakit Alzheimer dalam beberapa kajian.

Bagaimana kita boleh terdedah kepada aluminium dalam kehidupan seharian kita?

Manusia sentiasa terdedah kepada aluminium melalui makanan, udara dan air. Aluminium juga digunakan dalam kebanyakan ubat-ubatan (contoh:antasid) barangan pengguna (contoh: peralatan memasak) dan proses rawatan air (sebagai koagulan). Secara purata, orang dewasa mungkin mengambil masa kira-kira 9 hingga 14 miligram aluminium setiap hari, tetapi dalam makanan (90%), termasuk makanan yang diproses, mengandungi bahan daripada aluminium, makanan dalam kuali aluminium dan makanan yang dibungkus dalam bekas aluminium. Secara umum pendedahan kepada aluminium dari air minuman sangat rendah, iaitu dibawah 3% berbanding dengan makanan dan ubat-ubatan.

Kenapa aluminium dalam air minuman dianggap sebagai bahaya apabila kebanyakaan pengambilan harian adalah dari makanan?

Walaupun kebanyakan pengambilan aluminium datang daripada makanan, aluminium akan bercampur dengan bahan makanan lain. Dengan itu, aluminium tersebut dalam bentuk yang tidak tidak boleh diserap ke dalam aliran darah. Malah, ia seolah-olah sistem pertahanan badan menentang aluminium yang terdapat dalam makanan, ia tidak membenarkan aluminium untuk diserap ke dalam dinding usus.

Sebaliknya, kajian terkini menunjukkan bahawa aluminium daripada air minuman boleh diserap dalam haiwan dan manusia. Hal ini disebabkan oleh aluminium dalam air berikutan proses rawatan air seolah-olah bebas (iaitu tidak terbatas). Walau bagaimanapun, jumlah aluminium yang diserap daripada air minuman ini kebiasaanya sangat kecil. Satu sebabnya ialah kehadiran makanan di dalam usus mengurangkan kadar penyerapan. Penyerapan adalah paling tinggi apabila air diminum semasa perut kosong.

Garis panduan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kesihatan Kanada mencadangkan jumlah kehadiran aluminium yang bebas dalam air minuman, bukan jumlah aluminium yang sedang diukur dan diperkatakan di Kanada dan negara-negara lain.

Mengapa aluminium ditambah ke dalam air minuman semasa proses rawatan air?

Mikroorganisma bawaan air (bakteria, virus dan protozoa) adalah risiko kesihatan yang sangat serius. Sebatian aluminium yang digunakan dalam rawatan air minuman untuk membunuh mikroorganisma yang berbahaya dan zarah-zarah yang boleh melindungi mereka daripada pembasmian kuman dengan membekukan mereka atau proses pengumpalan membentuk zarah yang besar.

Zarah besar kemudiannya dikeluarkan melalui proses pemendapan dan penapisan. Sebatian berasaskan aluminium juga membuang bahan organik yang terjadi secara semula jadi di dalam air, sekali gus mengurangkan pembentukan produk sampingan pembasmian kuman. Ini adalah hasil tindak balas antara bahan kimia yang digunakan untuk pembasmian kuman dan bahan organik yang terhasil secara semula jadi, yang sesetengah boleh menyebabkan kanser (contoh trihalometana).

Alum (aluminium sulfat) dan polialuminium klorida adalah koagulan yang paling banyak digunakan kerana ia sangat berkesan, mudah didapati dan agak murah. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu atau jika tidak digunakan dengan betul, penggunaan bahan tersebut boleh menyebabkan peningkatan tahap sisa aluminium dalam air minuman.

Apakah alternatif kepada koagulan berasaskan aluminium dan kenapa mereka tidak guna?

Terdapat beberapa koagulan kimia seperti sebatian besi (ferik klorida) dan polimer organik. Pemilihan jenis koagulan adalah berdasarkan beberapa faktor yang saling berkaitan. Sifat kimia air, seperti pH atau tahap keasidan, suhu dan sebagainya, adalah faktor utama yang menentukan jenis koagulan yang paling berkesan. Setiap alternatif mempunyai kelebihan dan kekurangan, termasuk potensi dalam kesihatan dan alam sekitar.

Sebab yang paling utama mengapa koagulan berasaskan aluminium dipilih ialah ia adalah alternatif yang tidak boleh membuang patogen dan zarah. Jika loji rawatan telah direka khusus untuk menggunakan alum dengan jenis air tertentu, adalah tidak mustahil untuk menggunakan alternatif tanpa menjejaskan kualiti air. Alternatif koagulan selalunya lebih mahal, memerlukan kemudahan tambahan untuk pengangkutan, malah menyimpannya mungkin boleh membahayakan.

Adakah terdapat apa-apa cara yang membolehkan saya menyingkirkan aluminium dari air paip saya?

Tidak ada jalan yang mudah atau murah untuk menyingkirkan aluminium dari air paip di rumah. Proses penyulingan dan proses osmosis terbalik boleh berkesan tetapi kedua-dua proses ini memerlukan pembelian peralatan yang mahal dan penyelenggaraan yang kerap.

Adakah kandungan aluminium dalam air botol kurang daripada air paip?

Seperti air paip, air dalam botol mempunyai kandungan aluminium yang berbeza. Aluminium mungkin boleh didapati dalam beberapa air botol kerana ia boleh berlaku secara semulajadi di sumber air. Terdapat juga, pengeluar air botol menggunakan air paip dengan rawatan tambahan malah ada yang langsung tidak menggunakan rawatan tambahan. Jika air paip mengandungi aluminium, maka air dalam botol juga mungkin mengandungi aluminium.

Adakah air minuman di bandar selamat?

Air yang dibekalkan oleh pihak bekalan air adalah selamat. Pertama, air tersebut perlu mematuhi garis panduan yang telah ditetapkan. Garis panduan ini sangat ketat dan direka untuk melindungi kesihatan manusia. Kedua, pembekal air akan memantau air tersebut setiap masa untuk memastikan bahawa garis panduan ini dipatuhi. Kebanyakan majlis perbandaran juga berusaha untuk mengekalkan tahap aluminium yang rendah walaupun kekurangan garis panduan tentang aluminium yang terkini.

Akhir sekali, proses rawatan air dipantau secara teliti dan dikawal untuk memastikan sebarang kegagalan dalam proses tersebut akan dikesan dan diperbaiki.

Apakah Jabatan Kesihatan Kanada lakukan untuk memastikan keselamatan air minuman kita?

Tanggungjawab utama bagi memastikan keselamatan air minuman terletak dibawah syarikat  bekalan air di kawasan tersebut. Pendekatan yang konsisten untuk meningkatkan kualiti air minuman disediakan oleh Garis Panduan Kesihatan untuk Kualiti Air Minuman Kanada (tidak lama lagi akan dimasukkan dalam garis panduan untuk aluminium), yang direka untuk memastikan penduduk Kanada mempunyai akses kepada air minuman yang sihat dan selamat.

Dalam domain persekutuan, Lembaga Perbendaharaan menggunakan garis panduan ini sebagai piawai untuk rizab asli, pangkalan tentera dan lain-lain. Di samping itu, Jabatan Kesihatan Kanada berusaha untuk mewujudkan Akta Keselamatan Air Minuman bagi menguatkuasakan piawai kualiti air minuman dalam bidang kuasa persekutuan. Selain itu, untuk membangunkan piawai bagi bahan kimia yang digunakan dalam rawatan air, seperti alum untuk bahan kerja paip yang dilalui air dan peranti penggunaan air rawatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.